UITSTEL HANDHAVING WET DBA TOT TEN MINSTE 1 JULI 2018

2

juni

HANDHAVING WET DBA VERDER UITGESTELD TOT TEN MINSTE 1 JULI 2018

De opschorting van de handhaving van de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) is verlengd tot ten minste 1 juli 2018. De ambtelijke werkgroep die onderzoek heeft gedaan naar de regels voor werknemers en zzp’ers heeft inmiddels haar rapport gepresenteerd met tien varianten voor de Wet DBA.


UITSTEL HANDHAVING

De Wet DBA kende aanvankelijk een implementatietermijn tot 1 mei 2017. In het najaar van 2016 is deze implementatietermijn verlengd tot minimaal 1 januari 2018 (zie ook ons nieuwsartikel Handhaving Wet DBA uitgesteld tot ten minste 1 januari 2018). Op 1 juni 2017 heeft Staatssecretaris Wiebes van Financiën bekendgemaakt dat de handhaving van de Wet DBA verder wordt opgeschort, ten minste tot 1 juli 2018. Als achteraf wordt geconstateerd dat er toch sprake is van loondienst dan krijgen zelfstandigen en opdrachtgevers over de periode tot 1 juli 2018 dus geen naheffingen of boetes. De opschorting van de handhaving geldt niet voor ‘evident kwaadwillenden’.

Doordat de handhaving nog verder is opgeschort hebben opdrachtgevers en zelfstandigen extra tijd om zich voor te bereiden op het nieuwe regime. Vooralsnog blijft het onduidelijk welke aanpassingen nog zullen worden gedaan om het nieuwe regime beter te laten aansluiten op de praktijk. Voor de verdere invulling is het wachten op de keuzes van een nieuw kabinet.


RAPPORT ONDERZOEK VARIANTEN KWALIFICATIE ARBEIDSRELATIE

In sommige situaties sluit de uitkomst van de Wet DBA niet aan bij de in de praktijk gewenste uitkomst. Een ambtelijke werkgroep heeft hier onderzoek naar gedaan. Op 22 mei 2017 is het rapport ‘Onderzoek varianten kwalificatie arbeidsrelatie’ aangeboden aan de Tweede Kamer. In dit rapport worden tien varianten voor het beleid ten aanzien van arbeidsrelaties gepresenteerd. Op dit moment verandert er nog niets. Het vervolg is afhankelijk van de keuzes die een nieuw kabinet maakt.


WAT KUNNEN WIJ VOOR U BETEKENEN?

Wilt u meer weten over de nieuwe systematiek volgens de Wet DBA? Of kunt u ondersteuning gebruiken bij de implementatie van de Wet DBA in uw processen betreffende de inhuur van zelfstandigen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Ostraka belastingadviseurs, wij adviseren u graag.


Andere relevante artikelen:


, , laatst bijgewerkt: 02-06-2017.


« terug naar het nieuwsoverzicht


contact icoon Ostraka belastingadviseurs

Contact

Ostraka belastingadviseurs BV
Postbus 44
4284 ZG  RIJSWIJK N-Br
T 0183-760522
info@ostraka.nl
  • Ostraka belastingadviseurs BV
  • 0183-76 05 22
  • info@ostraka.nl
  • Postbus 44
  • 4284 ZG
  • RIJSWIJK N‑Br.