BETALING VOOR OUDE GRAVEN BOSSCHE POORT TE ZALTBOMMEL?

4

mrt

Begin maart 2020 kwam in het nieuws dat gemeente Zaltbommel betaling eist voor oude graven op de begraafplaats Bossche Poort te Zaltbommel. Daarop is van deskundige zijde aangegeven dat als het recht op een graf is verlopen, dat graf dan kan worden geruimd door de gemeente.

In de praktijk wordt vaak gesproken over grafrecht. Het is echter van belang om onderscheid te maken tussen enerzijds het recht op een graf en anderzijds de betaling voor het graf.


RECHT OP EEN GRAF

Gezien vanuit de Wet op de lijkbezorging heeft de deskundige gelijk. Als een graf geen rechthebbende meer heeft dan ligt de beslissingsbevoegdheid over het graf bij gemeente Zaltbommel als houder van de begraafplaats Bossche Poort. Gemeente Zaltbommel kan dan besluiten om de gedenksteen te verwijderen en zelfs over te gaan tot ruiming van het graf. Als u zeggenschap wilt houden over het graf moet u dus rechthebbende blijven.


BETALING VOOR HET GRAF EN ONDERHOUD VAN DE BEGRAAFPLAATS?

Als u rechthebbende op het graf wilt blijven dan verbindt gemeente Zaltbommel daaraan financiële gevolgen die al snel in de duizenden euro's kunnen lopen.

Op de vraag of dat heffen (en de hoogte daarvan) terecht is kan geen standaardantwoord worden gegeven. Van belang kan zijn wanneer en onder welke voorwaarden het betreffende graf in het verleden door gemeente Zaltbommel is uitgegeven (bijvoorbeeld: is het graf uitgegeven voor onbepaalde tijd, is de betaling voor het graf en/of onderhoud indertijd afgekocht, handelt gemeente Zaltbommel in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel?). De situatie kan per geval verschillen omdat de begraafplaats Bossche Poort al lang in gebruik is.


MEER WETEN?

Heeft u een kennisgeving van gemeente Zaltbommel ontvangen voor verlenging van het grafrecht en onderhoud van de begraafplaats en wilt u weten of dat terecht is? Neem dan vrijblijvend contact op met Ostraka belastingadviseurs.


, , laatst bijgewerkt: 16-3-2020.


« terug naar het nieuwsoverzicht


contact icoon Ostraka belastingadviseurs

Contact

Ostraka belastingadviseurs BV
Postbus 44
4284 ZG  RIJSWIJK N-Br
T 0183-760522
info@ostraka.nl
  • Ostraka belastingadviseurs BV
  • 0183-76 05 22
  • info@ostraka.nl
  • Postbus 44
  • 4284 ZG
  • RIJSWIJK N‑Br.